Att köpa en tomt och kunna bygga ditt drömhus är något som vissa vill ha. Det är svårt, men inte omöjligt.

Trots stigande priser på byggmaterial och arbetskraft, på grund av inflationen. Trots detta har den budget som behövs för att bygga ett hus hållits ganska stabilt, eftersom marknadsförarnas marginal undviks på detta sätt, vilket kan översättas till en ungefärlig besparing på 15% till 20% över bostadens slutliga pris.

En annan viktig aspekt när det gäller att bygga ditt eget hus är att kunna beräkna kostnaden för allt du vill ha i förväg och justera den till budgeten. Det motsvarar ungefär 80 procent av budgeten.

De återstående 20% går till oförutsedda eller andra utgifter såsom skatter, förvaltningar efter arbetet, licenser, etc.

När du bestämmer dig för att bygga ett hus är det idealiskt att redan ha en mark eller, om inte, köpa en. Sedan den senaste krisen har priserna på dessa hållits ganska stabila, även om de är höga på vissa platser. Logiskt, ju bättre läge större kommer att vara priset på marken.

Hur vet jag om en mark är lämplig att bygga?

För att veta om det är möjligt att utföra arbeten på den mark som du har köpt kommer du att behöva göra en topografisk studie som sträcker sig från 250 till 400 euro och en geoteknisk studie som kan komma ut till cirka 650 till 800 euro, mot grunden för bostaden.

När dessa studier har genomförts är det nödvändigt att anställa en arkitekt eftersom det kommer att vara ansvarigt för att kontrollera om tomten uppfyller kraven för att bygga på den. Därefter kan han eller hon vara ansvarig för att utarbeta det grundläggande byggprojektet som de kommer att kunna ansöka om bygglicens. Medan de väntar på godkännande är det idealiskt att gå och be om budget till flera företag för att få en uppfattning om vad projektet skulle innebära.

Vilka skatter ska biltillverkaren ta ut?

Något som man aldrig undviker är skatter som i detta fall brukar ligga på 20% som bifogas det slutliga priset på fastigheten. Och även om denna studie hänvisar till främjandet av bostäder av promotörer, är sanningen att den som bestämmer sig för att bygga sitt eget hus inte är befriad från skattebelastningen.

Å andra sidan finns det utgifter som härrör från skrivandet av försäljning av solariumet (notarie- och registreringsavgifter, skatter på förmögenhetsöverföringar, skatt på rättshandlingar etc.).

En annan viktig sak att inte glömma är att anställa leveranser som vatten, el, gas och telekommunikation. Priset beror på vilken typ av företag du använder.

För- och nackdelar med att bygga ditt eget hem

Den som börjar bygga sitt eget hus måste vara medveten om alla de risker som det medför, eftersom kunden i stället för att skydda lagen, liksom promotörerna i händelse av oförutsedda eller förseningar, är en själv som tar all risk för de oväntade som kan uppstå.

I händelse av att du inte vill ta dessa risker kan du alltid tillgripa att köpa nytt arbete som har möjlighet att anpassa hundratals aspekter av det eller köpa ett hus att restaurera.

Även om du är villig att ta risker, räkna med en bra arkitekt, kan du komma att leva i ett konstverk.