Vill du köpa ett andra hem vid Spaniens kust, antingen i investeringssyfte eller som fritidshus? Om det är ditt fall lär vi dig hur du gör det på det mest effektiva sättet.

Spanien är ett av de länder där flest människor skaffar sig sin andra bostad. Men innan du påbörjar ett andra bostadsköp är det viktigt att förstå de ekonomiska kraven och övervägandena, särskilt när det kommer till bolån. I den här artikeln kommer vi att utforska de viktigaste sakerna att hålla utkik efter när du köper ett andra hem vid kusten, och de krav som banker ofta kräver.

Skillnader mellan första och andra hem

Den «vanliga bostaden» eller första bostaden, är den bostad som förvärvas för att bo i den permanent eller vanligt.

När du redan äger ett hem, och du köper en andra, antingen för investering, fritidshus eller båda, hänvisar vi till ett «andra hem»

Om du behöver ansöka om bolån för ditt andra hem brukar bankerna inte orsaka problem, inte ens för utlänningar. Tvärtemot det för den första bostaden, eftersom en utlänning inte kommer att kunna begära bolån för sin vanliga bostad, bara för sin andra bostad.

Krav för bolånet om du vill köpa en andra bostad är:

  • Jobbstabilitet och ekonomisk solvens: Banker kräver vanligtvis bevis på jobbstabilitet och betalningsförmåga. Generellt kommer de senaste lönebeskeden, skattedeklarationer och kontoutdrag att begäras för att bedöma den sökandes finansiella solvens.
  • Belåningsgrad (LTV): Det är inte som med de första bostäderna att man kan bevilja sig själv upp till 80 % bolån, men i det här fallet kan det gå ner till cirka 60 %. Detta innebär att de kommer att behöva mycket mer besparingar.
  • Ytterligare garantier: I vissa fall, särskilt om sökanden är utlänning, kan banker begära ytterligare garantier, såsom garantier eller livförsäkring.
  • Den sökandes ålder: Vissa banker kan ha restriktioner när det gäller den sökandes ålder vid slutet av låneperioden. Det är viktigt att konsultera denna aspekt, eftersom den kan variera beroende på enhet.
  • Fastighetsvärdering: Banken kommer att göra en oberoende värdering av fastigheten för att fastställa dess nuvarande värde och anpassa lånet därefter.

Är det lönsamt att ha ett andra hem?

Svaret är att lönsamheten av att ha ett andra hem i Spanien beror på läget, hyresefterfrågan, underhållskostnaderna och tillhörande skatter. Det är viktigt att överväga läget för fastigheten, till exempel kusten, där det finns stor turistefterfrågan. Dessutom är det nödvändigt att bedöma hyresefterfrågan i området och underhållskostnaderna, såsom regelbundet underhåll och samhällsavgifter.

Skatter ska också beaktas, såsom inkomstskatt, IBI och ITP. Valet mellan långtidsuthyrning och semesteruthyrning kommer också att påverka lönsamheten. Det är viktigt att vara medveten om regulatoriska förändringar och lokala bestämmelser som kan påverka lönsamheten.

Generellt sett är det viktigt att göra en grundlig analys och söka professionell rådgivning innan du fattar ett investeringsbeslut.

Om du är intresserad, efter att ha läst artikeln om att köpa ett andra hem i Spanien på Elisa Properties har vi ett brett utbud av hemalternativ både på Costa del Sol och Costa Blanca.

Vad väntar du på för att köpa ett andra hem?